an nisa

Memaknai cinta tanpa syarat

Cinta itu menyakitkan? . . . "Baguslah awak. Pandai masak, mengemas rumah, cantik pula tu. Kita kahwin jom." Si gadis yang disapa teruna itu terlihat gembira meskipun tersipu-sipu. "Wah! Ada...
keluarga imran

Keluarga Imran Mengajar Kita Erti PARENTING Yang Sebenar

Mendengar sahaja bacaan Surah Ali Imran pasti sudah cukup untuk melunakkan hati si pendengar, apatah lagi apabila kita cuba untuk menyelami maksud ayat-ayat didalamnya. Salah satu...

Miracles – Mukjizat nabi kita, sama dengan mukjizat nabi Musa

"Awak, kenapa zaman kita takde mukjizat dahsyat-dahsyat macam Nabi Musa? laut terbelah ke. Tongkat jadi ular ke. Turun makanan dari langit ke." -"Kenapa nak mukjizat...

Pemuda Beridentiti Teguh..Seteguh Musa dan Yusuf

Ada 2 ayat yang berbunyi seakan sama didalam Al Quran walaupun terletak didalam Surah yang berlainan. Jika diperhalusi tafsirannya ia membawa maksud yang mendalam serta...
perkara ghaib

Mengimani yang ghaib? Percaya akan panduanNya

Jangan teruskan pembacaan selagi tidak menonton video ini terlebih dahulu. https://www.youtube.com/watch?v=B91tozyQs9M   Ketika seekor ikan mencari jodoh... Manusia mana menjangka, seekor ikan dalam laut yang dalam. Tidak pernah bersekolah....

Berdamai dengan Ar-Razzaq

"Kenapa saya tak dapat kerja di Hospital Umum Sarawak?" Dia berbisik kecewa. Temannya yang berasal Semenanjung turut berasa geram. "Kenapa mereka tak ambil awak kerja...

Syukur 3 dimensi

  Dia menyendiri di dalam bilik. Merenung nasib diri. "Takde orang yang sayang aku. Baik aku mati je lah." Apabila rasa itu terlalu menyesak, bagaimana untuk merawat...
rahsia ikat hati suami

Kisah Cinta Zakariyya a.s dengan Tuhannya.

Biasa bila disebut nama Zakariyya, pasti terus bermain dalam minda kita kisah seorang lelaki tua yang dikurniakan anak bernama Yahya. Tetapi amat sedikit yang kita...

Asyik tergelincir & jatuh angkara musuh. Yang fed-up tak nampak & tak kenal musuh,...

"Kau pernah rasa tak bila ada orang tak suka kau online?" -"Hah pernah. Dia buat fake account, stalk semua yang aku tulis, pastu serang &...

Visualisasi akhirat

“Pucat muka.” -“Nak masuk mahkamah dah. Kena bersedia.” Saat berada di pihak yang tertuduh, harus usaha pertahankan diri. Kenali selok-belok kes. Bersedia segala kemungkinan. Pastinya, hari...

Artikel Terbaru

“Mak, I Can’t Stop Baca Quran..” Rahsia Buat Anak Ketagih...

Saya dah lama sedar, jika kita selalu latih anak untuk baca AlQuran setiap kali bila disuruh atau dijanji dengan reward sebenarnya tak akan berjaya membentuk habit...