Dewan Peperiksaan Subjek CV19

"Bila exam kita?" Alya bertanya. "Subjek apa, yang?" Mashitah mahukan kepastian. "Subjek coronavirus-19" Alya menjelaskan. "Owh, Awal tahun 2020 nanti." Asiah menjawab. "Tak lama lagi tu. Tapi masih...

Lapisan hati yang mengakar menumbuhkan akhlak

Seorang guru diam membisu. Teman di sisi tak boleh tidak mahu menanyakan. "Kenapa ni?" -"Semalam dapat report. Seorang student kena soal di kelab malam." "Oh kes tu....

Visualisasi akhirat

“Pucat muka.” -“Nak masuk mahkamah dah. Kena bersedia.” Saat berada di pihak yang tertuduh, harus usaha pertahankan diri. Kenali selok-belok kes. Bersedia segala kemungkinan. Pastinya, hari...

Asyik tergelincir & jatuh angkara musuh. Yang fed-up tak nampak & tak kenal musuh,...

"Kau pernah rasa tak bila ada orang tak suka kau online?" -"Hah pernah. Dia buat fake account, stalk semua yang aku tulis, pastu serang &...

Bahagianya jiwa saat menerima rezeki itu Dia yang punya.

"Kenapa tak balik rumah?" As bertanyakan Lin. -"Sakit hati."Lin masih enggan kembali ke rumah. "Awak kan dah bersuami."As cuba menasihati. -"Memanglah. Tapi saya dinikahi bukan untuk dimarahi." Bicara...

Perintah yang hanya sanggup dilakukan orang yang beriman

"Hei si buta! Bantu bawakan saya ke sana." -"Bagaimana saya nak memandu, saya tak nampak apa-apa." "Hei si kudung! Bantu saya taipkan laporan ini." -"Bagaimana saya nak...

Miracles – Mukjizat nabi kita, sama dengan mukjizat nabi Musa

"Awak, kenapa zaman kita takde mukjizat dahsyat-dahsyat macam Nabi Musa? laut terbelah ke. Tongkat jadi ular ke. Turun makanan dari langit ke." -"Kenapa nak mukjizat...

"Kenapa awak tak cari boyfriend & coupling? Tengok, sampai sekarang tak kahwin-kahwin." Buat si single mukminah, pernah dapat tutur bicara sebegini? Saat iman melemah, terasa...
surah taha

Formula Pengasih Yang Ramai Terlepas Pandang

"Kenapa dah lama tak hadir kelas?" -"Sibuk dengan urusan rumah. Lagipun suami saya ni nak makan 3 menu berlainan setiap hari." "Breakfast, lunch dinner semua makan...
al fatihah

Hanya Dia

"Kenapa tak pakai baju kegemaran awak hari ini?" - "Mak ada di rumah minggu ni. Dan mak tak suka saya pakai warna tu." "Eh. Nak pilih...

Artikel Terbaru

mitos bahaya kolesterol

Lepas Ini Jangan Takut Lagi Bagi Anak Makan Telur dan Kolesterol

"Telur ni bahaya..ambil maksimum 3 bijik je seminggu." " Santan? Lemak tepu tinggi tu..nanti lemak tu tepu dan sumbat jantung." "Daging? Lemak haiwan ni pakcik kena...